Breking van licht:


De regenboog:


Je hebt vast wel eens een regenboog gezien een regenboog is een goed voorbeeld van brekend licht. Je ziet een regenboog als de zon schijnt en het regent tegelijk of als het al geregend heeft en de zon schijnt je moet de zon ook altijd in de rug hebben, als het licht dan in de goede hoek valt zie je een regenboog. Dit gebeurt niet alleen als het regent en de zon schijnt tegelijk maar ook als de tuinsproeier aan staat en het is zonnig weer. De grootte van de regenboog maakt uit hoe groot de waterdruppels zijn. Een regenboog is een raar natuurverschijnsel want een regenboog heeft geen achterkant. Een regenboog bevat veel verschillende kleuren zoals rood, geel, groen, blauw en oranje. Soms zie je 2 regenbogen zoals je op figuur 1 kunt zien dan word de regenboog weerspiegeld door de zon, dat gebeurt niet erg vaak daar is vaak geluk voor nodig om dat te zien. Er bestaat ook een derde regenboog maar dat gebeurt haast nooit vanzelf in de natuur dat kun je zelf doen met een tuinslang of tuinsproeier. Je kan in Figuur 2 erg goed zien hoe een regenboog word veroorzaakt. Eerst schijnt de zon, daarna gaat het regenen en dan schijnt het zonlicht door de regendruppels en dan krijg je een regenboog. Je ziet dat het mannetje alleen de bovenkant van de regenboog.

Figuur 1 regenboog.jpg Figuur 2 4.gifPrisma's:


Een prisma word in de natuurkunde vaak gezien als driehoekige prisma. Zo' n vorm word gebruikt om verschillende golflengten in verschillende richtingen af te buigen. Een prisma is ook erg belangrijk bij een verrekijker, een prisma zorgt ervoor dat het beeld diepte krijgt en dat het beeld rechtop komt te staan. Bij elke objectie lens zitten 2 prisma's die zorgen voor het werk. Door de 2 prisma's komt het beeld ook rechtop te staan. Een prisma word vaak gebruikt in de wiskunde en natuurkunde. Een prisma is een doorzichtig materiaal, een prisma word vaak gebruikt in optische instrumenten om de richting van licht te veranderen of het te breken in verschillend kleuren (de kleuren waaruit wit licht bestaat). Zo krijg je met een prisma een spectrum als het licht invalt op een prisma komt het er aan de andere kant uit als een spectrum.

Verschillende prisma's:


Er zijn verschillende prisma's zoals:

De normale prisma: Prisma's worden gebruikt om beelden te spiegelen. Een prisma word ook wel omkeerprisma genoemd omdat hij beelden omdraait. Een prisma word vaak gebruikt in een periscoop de prisma word gebruikt om het licht af te buigen in een andere richting of verschillende richtingen.
De Scheidingsprisma: De scheidingsprisma word gebruikt om een stralenbundel te splitsen of een stralenbundel samen te laten komen.

De Dubbelprisma: Een dubbelprisma bestaat uit verschillend kleurschiftend vermogen dat is het ontleden van licht in samengestelde kleuren.


prisma.gifOnder water kijken:


Was het je ook opgevallen dat een stok die in het water steekt gebroken lijkt op de scheidingslijn tussen water en lucht? Maar als je diezelfde stok eruit haalt lijkt er niets mee aan de hand te zijn. Wat doet het water met die stok? Helemaal niets! Het water doet wel iets met de lichtstralen die op de stok invallen en die er voor zorgen dat je de stok kan zien. We zeggen dat water (en veel meer andere doorzichtige stoffen) het licht 'breekt'. Daarmee bedoelen we dat een lichtstraal van richting verandert wanneer het vanuit de lucht in het water komt.

noubreektmijnstok.jpg

Kijken met een duikbril:Als je onder water kijkt en het water schoon is zie je mooi scherp, maar als je zonder duikbril onder water kijkt is alles behoorlijk wazig. Een duikbril heeft niet een speciale lens (bol) of (hol) maar het is gewoon vlak glas! Hoe zit dat?
Het geheim is de bolle voorkant van je oog. Die werkt gewoon in de lucht, doordat er lucht in de duikbril zit zie je gewoon scherp omdat je oog het zelfde werkt als dat ie gewoon in de lucht werkt. Je hoornvlies werkt dus hetzelfde als boven water toch zie je sommige dingen anders bijvoorbeeld vissen die zie je een stuk groter voor sportvissers is dat meestal erg irritant als ze denken dat ze een grote vis aan de haak hebben maar het blijkt een kleintje te zijn. Je dioptrie onder water is -20 dan ben je zwaar verziend. Je zou dan contactlenzen van +20 kunnen kopen maar dan zou je boven water weer zeer bijziend. De makkelijkste optie om dat te verhelpen is een duikbril opdoen want bij een duikbril blijft een laagje lucht tussen je oog en je duikbril dardoor zie je goed,dan hoef je ook geen contact lenzen te kopen.


images.jpgBronvermelding:


Deze site hebben we gebruikt voor onder water kijken.
http://www.technopolis.be/nl/watkunjedoen/indekijker/exhibits%20vd%20week/noubreektmijnstok.htm
Voor kijken met een duikbril hebben we een klein boekje gebruikt die we van harm hadden gekregen.

Voor de regenboog hebben we deze wikipedia site gebruikt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Regenboog

En voor de Prisma's hebben we ook een wikipedia site gebruikt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Prisma_%28optica%29//

En voor de andere informatie hebben we gebruik gemaakt van www.natuukunde.nl

Gemaakt door Edwin, Milan, Osman.