Hoe werkt je oog?

Je oog bestaat uit drie lagen. De buitenste laag is je harde oogvlies. De harde oogvlies beschermt alles wat binnen in je oog zit. Bij de iris heet je harde oogvlies je hoornvlies. Het middelste laagje is je vaatvlies. Het bestaat uit bloedvaten die de nodige zuurstoffen en voedingstoffen vervoerd naar je oog. Het binnenste laagje is je netvlies. Met het netvlies kunnen we zien. Het licht valt door je pupil op je lens en het netvlies vormt het beeld. Op z’n kop en links en rechts zijn omgewisseld. Het omgekeerde beeld die je netvlies vormt wordt door impulsen door de oogzenuw naar de je hersenen gestuurd en die draaien het beeld om.

external image AnatomieOgen.gif

De lens in je oog maakt een scherp beeld op je netvlies. Je kunt je ooglens boller en platter maken. Dat noemen we accommoderen. Dat kan door een kringspier: het straallichaam.

Als je iets van dichtbij nog net scherp kan zien heet dat je nabijheidspunt. Als je dingen van dichtbij en van verweg niet kan zien dan is er iets mis met je ooglens. Dan kan je een bril nemen of lenzen. Je moet een bril als je je ogen niet plat of bol kan maken en je moet een bril nemen als de vorm van je ogen niet goed zijn.


external image auge_ganz2.jpg

Bij dit plaatje kan je misschien duidelijker zien hoe het oog werkt.
  1. Het pupil. Hierdoor komt het licht (en beeld) naar binnen
  2. De iris, dat wordt ook wel regenboogvlies genoemd.
  3. Oogbol, het glasachtige lichaam.
  4. Traanbuisjes, hieruit komt vocht als je huilt of traant.
  5. Traanklier, doordat je een traanklier hebt kan er uit je traanbuisjes vocht komen.
  6. Je oog spieren. Hiermee kan je je oog bewegen.
  7. Oogleden, je oogleden kunnen je oogbedekken en ook sluiten.

Hoe kan je iets met je oog waarnemen?

Om iets te kunnen zien heb je licht nodig. Voorwerpen kunnen licht uitzenden en dat zijn lichtbronnen. Voorwerpen die geen lichtbronnen zijn kunnen wel licht weerkaatsten: zo kunnen we het voorwerp zien. Hoe een voorwerp iets terugkaatst, heet difuse terugkaatsing. In de donker kunnen we niet zien maar met speciale camera's kunnen we het wel zien. Dat doen we metinfrarode straling.

Als je nog niet helemaal begrijpt hoe het oog nu werkt, klik je op deze link: http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=animaties&action=show&movie=235
en kan je een filmpje van het oog bekijken.

Bronnen:
http://users.skynet.be/zoekheteensop/oog.htm
Boek: Explora deel 1

Links
http://www.acrc.nl/nl/html/algemeen/oog/hoe.asp