De wenkbrauwen
De wenkbrauwen werken onder andere als dakgoot voor het zweet dat van het voorhoofd naar beneden druipt en als bescherming tegen de zon. Toch kunnen deze functies niet op tegen de communicatieve eigenschappen van de wenkbrauwen.
Als je het gezicht van een mens vergelijkt met dat van een chimpansee, is opmerkelijk dat de mens een onbehaard gezicht heeft met behaarde wenkbrauwen terwijl bij een chimpansee de wenkbrauwen opvallen doordat ze juist kaal zijn.
De wenkbrauwen zijn opvallend om het gezicht uitdrukking te geven. Elke beweging ervan wordt hierdoor makkelijk opgemerkt.

De wimpers
zijn de haren die in rijen op de oogleden groeien, en zijn zeer tastgevoelig.
Het doel van wimpers is om stofdeeltjes buiten het oog te houden; als ze worden aangeraakt door het kleinste object wordt het oog in een reflex gesloten. Wimpers groeien telkens op nieuw aan als er haartjes zijn uitgevallen en losrakende haren zijn soms eerder een irritatie dan een bescherming.

Glasachtig lichaam
Is een soort gel dat het oog verder opvult.
external image afbeelding1.jpg


Pupil
De opening in het midden is de pupil en daarmee regelt het oog de lichtopname. De pupil wordt kleiner bij veel licht en groter bij weinig licht. Beide pupillen veranderen tegelijk, in een reflex. Niet alleen licht heeft invloed op de pupillen. Verkleining vindt ook plaats wanneer je naar een voorwerp dat dichtbij is kijkt, terwijl de pupillen groter worden bij het zien van iets ontroerends of opwindends.


Vaatvlies
Het vaatvlies ligt tegen de binnenkant van het oogwit. Het vaatvlies bestaat uit drie lagen: een laag grote vaten, een laag kleine vaten en de membraan van Bruch. Het vaatvlies is, zoals de naam zelf al zegt, vaatrijk. Het vaatvlies voedt het oog. Het vaatvlies is een dicht netwerk van bloedvaten, dat voor de voeding van de staafjes en kegeltjes zorgt. Het vaatvlies gaat aan de voorkant van het oog over in de iris.

Netvlies
external image 4netvlies-1.jpg
Het netvlies is het binnenste van de drie lagen. Het netvlies is een dun, doorzichtig membraan. Nadat het licht door het hoornvlies naar binnen is gevallen gaat het door de pupil, de lens en de glasvochtruimte. Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies. In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes. Dit zijn cellen die de lichtprikkel omzetten in een elektrische prikkel. Deze prikkels worden via de oogzenuw naar de hersenen geleid en daar omgezet in een beeld.


Oogleden
external image oogleden5-1.jpg
Een ooglid beschermd de ogen tegen vuil en vocht. Elk oog heeft een bovenste ooglid en een onderste ooglid. Aan de rand van het bovenste en onderste ooglid bevinden zich haren die wimpers worden genoemd. Het doel van de zeer tastgevoelige wimpers is het voorkomen dat deeltjes in de ogen komen door snel het oog te sluiten bij aanraking.

De lens
Hoornvlies en lens spelen een belangrijke rol bij het scherp zien. Ze zorgen ervoor dat de lichtstraal wordt gebroken. De grootste breking is in het hoornvlies. De ooglens moet het beeld verder scherp maken. Wanneer iemand een voorwerp in de verte bekijkt, dan wordt de lens door spiertjes plat gemaakt. De lichtstralen worden dan minder sterk gebroken en kunnen van grote afstand op het netvlies vallen. Zie je een voorwerp dichtbij dan wordt de lens boller, waardoor het licht sterker gebroken wordt en het voorwerp scherp op het netvlies komt. Deze aanpassingen zijn te vergelijken met het instellen van een cameralens; bij het oog gebeurt dit onbewust. Dit wordt accommodatie genoemd. Bij het ouder worden, wordt de lens minder vervormbaar, waardoor het accommodatievermogen afneemt heb je een leesbril nodig.

Pupilreflex
Bij fel licht knijp je je ogen bijna dicht.
De zintuig cellen in het netvlies worden ook tegen fel licht beschermd doordat de grote van de pupil veranderd. Dit is pupilreflex.

Kringspieren
Bepaalt het kleiner worden van de pupil. Door als ze samentrekken word de pupil kleiner.

Straalgewijs lopende spieren
Lopen van de pupil naar de binnenkant van de iris. Als ze zich samentrekken, wordt de pupil groter.

Bronnen:
http://www.lichaamstaal.nl/lichaamstaal.html?wenkbrauw.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wimper
http://www.mstwente.nl/oogheelkunde/ons_oog/13pupil.doc/
http://www.mstwente.nl/oogheelkunde/ons_oog/4netvlies.doc/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ooglid
http://www.mstwente.nl/oogheelkunde/ons_oog/3vaatvlies.doc/
de rest heb ik uit het tekstboek gehaald.